Australian viinit – 21.6.2021

Tutustuminen australialaisiin viineihin järjestettiin Hotelli Alban ravintolan tiloissa kesäkuussa.

Australia viinimaana

Australian viininviljelyn historian katsotaan alkaneen 1800-luvulla Länsi-Australian alueelta. Sieltä viljely levisi Victorian ja Etelä-Australian alueille. Vuonna 1930 Etelä-Australian viinintuotanto oli kasvnut jo niin runsaaksi että se tuotti kolme neljäsosa Australian viineistä. Sodan jälkeinen siirtolaistulva kasvatti pöytäviinien kysyntää, jolloin viljelyalat kasvoivat räjähdysmäisesti. Kysyntään pystytttin vastaamaan käyttämällä terästankkejä viininvalmistuksessa.

Maahanmuuttajatausta vaikutti todennäköisesti vahvasti Australian viinien nimeämiskäytäntöön, sillä viinintekijät nimesivät viininsä usein eurooppalisin laatumerkinnöin, kuten samppanja, bourgogne, hock, claret ja port. Nämä nimitykset hävisivät viinien etiketeistä 1980-luvulla, samaan aikaan kun australialainen viiniteollisuus valloitti maailmaa. Samaan aikaan Samaan aikaan Australian viininvalmistajat huomasivat, ettei ole mielekästä yrittää kopioida eurooppalaisia viinejä vaan korostaa omia ominaisuuksia. Auringonpaiste ja lämpö ovat ilmastotekijöitä joita voi hyödyntää. Ne antavat viinille intensiivistä hedelmäisyyttä, ylenpalttista rikkaan maun, suuntäyttävän pehmeyden ja pyöreän koostumuksen. Näiden ansiosta tyypillinen australialainen viini on heti valmis juotavaksi.

Uuden tekniikan hyödyntäminen
Australialaisten viiniensuosion taustalla on taidon lisäksi myös suuriin investointeihin, joilla parannettiin valmistamotekniikan kehittämiseen. Australiassa käytetään paljon ruostumatonta terästä murskaimissa, pusertimissa ja tankeissa. Nykyään nykyaikainen viinivalmistus luottaa ympäri maailmaa ruostumattomaan teräkseen. Hapettumisen estämiseksi (varsinkin valkoviineissä) on alettu käyttää suojakaasuna joko hiilidioksidi- tai typpikerrosta.
Kun rypäleet pidetään viileinä (korjuu yöllä tai päivän viileimpänä aikana) koko matkan puristukseen niin luonnon omat villihiivat eivät pääse aloittamaan käymistä liian aikaisin. Vaan käyminen tapahtuu kontrolloidusti viljeltyjen hiivojen avulla käymistankeissa.

Flying winemakers
”Lentävä viinivalmistaja” käsitteen isänä pidetään Tony Laithwaitea Englannin Direct Winesin perustajaa, kun hän palkkasi 1987 australialaisen Martin Shawnin työskentelemään asiantuntijatiimin kanssa ranskalaisissa viiniosuuskunnissa. Tämän tarkoituksena oli australialaisen tekniikan ja osaamisen avulla valmistaa kuluttajan tarpeet täyttäviä viinejä. Koska viininkorjuu on eteläisellä pallonpuoliskolla ohi kun se vasta alkaa pohjoisella pallonpuoliskolla. On viininvalmistajalla mahdollisuus tehdä toinen urakka eri puolilla päiväntasaajaa. Kovan työn, hygienian ja tieteen saavutusten soveltamisen avulla ”lentävät viinivalmistajat” alkoivat myllätä Etela-Ranskan viininviljelyä päälailleen ja he saavuttivatkin lyhyessä ajassa paljon hyviä tuloksia.

Vaikka Australiassa valmistetaan nykyään useita huippuviinejä, niin silti yleisesti Australian viinit ovat mutkattomia jokapaikan viinejä. Ne istuvat hyvin kesäisiin grilliruokiin. Teksti: Jorma Hirvikoski

Kategoriat: Viininmaistelut | Jätä kommentti

Kevätpäivällinen 29.5.2021 – Vesilinna

Perinteinen klubin kevätpäivällinen järjestettiin lauantaina 29.5. Vesilinnassa. Päivällisen ohessa maistelimme kolmea erinomaista viiniä.

Sartori Erfo Prosecco Rosé DOC, italialainen uutuus, rosee prosecco.

Seguinot-Bordet Petit Chablis, ranskalainen monikäyttöinen valkoviini

Julia Florista Tinto, portugalilainen punaviini Lissabonin alueelta,  punaisen lihan hyvä ystävä

Nautimme viinien yhteydessä keittiömestarin meille rakentaman buffet-päivällisen. Alkuruoaksi tarjoiltiin vihersalaattia & talon vinagrettea,, paahdettuja hunajajuureksia ja fetajuustoa, maalaispateeta & herukkahilloketta, savukalaa & kananmunaruusukkeita salaattipedillä  sekä talon leipää & levitettä. Pääruoaksi oli Stifadoa eli kreikkalaistyylistä lihapataa sekä yrttiriisiä ja  kauden kasviksia. Jälkiruoaksi herkullinen klassikko, sacherkakku.

Sää suosi klubilaisia, vaikkakin päivä oli melko tuulinen.

Kategoriat: Viininmaistelut | Avainsanoina | Jätä kommentti

Klubin etätilaisuus 16.4.2021 – Viinilinna

Perjantaina 16.4.2021 järjestettiin klubin ensimmäinen etänä tapahtuva tilaisuus, jossa Asko Mäntymäki Viinilinnalta kertoi kahdesta heidän edustamastaan viinitalosta Chilessä, nimeltään Dos Almas ja Baron Philippe de Rothschild. Osallistuja oli toistakymmentä. Askon kanssa arvioitiin yhdessä 4 eri viiniä. Viinit ilmoitettiin etukäteen, jotta osallistujat ehtivät hankkimaan ne Alkosta. Halutessaan saattoi hankkia kaikki 4 viiniä tai vaikka vain mielenkiitoisimman viinin listalta.

Viinit maistelussa: 

 • Dos Almas Pinot Noir Gran Reserva
 • Dos Almas Sparkling Brut
 • Escudo Rojo Chardonnay
 • Escudo Rojo 2016

Tilaisuuden järjestäminen onnistui hyvin, eikä teknisiäkään ongelmia ilmennyt. Useimmat tilaisuuteen osallistujat olivat omatoimisesti koonneet pienen porukan näyttöpäätteen äärelle ja viinien lisäksi useimmilla oli maisteltavana myös jotain pikkupurtavaa. Viinit esiteltiin ja maisteltiin yksi kerrallaan. Välillä osallistujia jaettiin pienryhmiin, joissa sai kertoa mielipiteitä maistellusta viinistä. Tämän jälkeen palattiin jälleen kokonaiseksi ryhmäksi. Kommentteja sai heittää sekä viestikenttään että pyytämällä puheenvuoron. Kaiken kaikkiaan tapahtuma onnistui hyvin. Kiitos kaikille osallistujille!

Kategoriat: Viininmaistelut | Avainsanoina , , , | Jätä kommentti

Vuosikokous 21.11.2020

Vuosikokousta vietettiin tuttuun tapaan Café Alvarissa 21.11.2020. Paikalle oli saapunut noin parisenkymmentä kokoustajaa.

Kokousviineinä tarjoiltiin perinteisesti uuden sadon beaujolais-viinejä, Ranskasta. Alkuruoalle eli herkkutatticappuccinolle oli valittu valkoviini Chateau Ksara blanc de blancs 2018, Libanon. Pääruoaksi oli ranskalaista possu-punaviinipataa paahdettujen valkosipuliperunoiden kera, jonka kanssa tarjoiltiin punaviini Argento Reserva Cabernet Franc 2014, Argentiina. Jälkiruoan eli kesäkurpista-suklaamoussekakun kanssa maisteltiin kahta eri samppanjaa Pol Couronne brut ja Pol Couronne 2012, Ranska.

Puheenjohtaja Jorma Soisalo luki toimintakertomuksen ja yhdityksen rahastonhoitaja Satu Saikkonen esitti tilinpäätöksen sekä toiminnantarkastajien lausunnon. Esityksen jälkeen todettiin, että koronarajoituksista huolimatta, kausi oli erittäin hyvä ja johtokunta onnistui järjestämään mukavia viininmaistajaisia jäsenille. Johtokunta on laatinut vuoden 2021 talousarvion reilusti alijäämäiseksi, jotta yhdityksen rahoja saadaan käytettyä jäsenten eduksi, eikä rahoja kerry yhdityksen tilille.

Kokouksessa valittiin vuodelle 2021 klubille uusi puheenjohtaja, Piia Ruottinen. Lisäksi erovuoroisten johtokunnan jäsenten tilalle valittiin Jorma Hirvikoski, Kalle Lahtinen, Maiju Helenius ja Janne Äijänen sekä toiminnantarkastajiksi: Tuula Aaltonen ja Heikki Piesala (varalla: Anne Parantainen ja Katri Taipale). Kauden 2021 viinilistatoimikuntaan valittiin Anne Pakka ja Jorma Soisalo.

Vuoden 2020 viinilistatoimikunta oli tutustunut yhdeksään Jyväskylän viiniravintolaan/-baariin. Toimikunta oli arvioinut ja vertaillut ravintoloissa seitsemää eri osa-aluetta (vegaanisuus, laseittain myytävien viinien määrä, palvelun laatu, viinilistan monipuolisuus, Alko-saatavuus, tarjoilijan viinitietous sekä nettisivut). Toimikunta valitsi vuoden 2020 viinilistapalkinnon voittajaksi ravintola Pöllowaarin. Toiseksi viinilistatoimikunnan arvioinnissa sijoittui ravintola Stefan’s Steakhouse. Edellä mainutut kaksi ravintolaa erottuivat selvästi muista arvioiduista ravintoloista.

Vuosikokoukseen osallistuneet kiittivät Jorma Soisaloa hienosti hoidetusta puheenjohtajakaudesta nostamalla hänelle maljan. Jorma Soisalo esitti myös kiitoksensa erittäin mukavista kuudesta puheenjohtajavuodestaan, jonka jälkeen päätti kokouksen.

Kategoriat: Viininmaistelut | Avainsanoina , , , , | Jätä kommentti

Voimakkaat valkoviinit 27.10.2020 – Sokkotasting

Kokoonnuimme 23 hengen voimin Café Alvariin 27.10.2020. Illan kulusta vastasi Piia Ruottinen ja Annaleena Heiskanen ja teemana oli voimakkaat valkoviinit. Illan emännät olivat päättäneet lähestyä voimakkaan valkoviinin konseptia valikoimalla Alkon kategoriasta ”Runsas & paahteinen” viisi erilaista viiniä, jotka olivat kaikki eri maista ja eri rypäleistä.

Viinit maisteltiin sokkona. Viinien kaveriksi oli tarjolla pieni juusto- & hedelmälautanen sekä ihanaa vastaleivottua patonkia. Juustoina oli Valion Mustaleima Emmental ja pitkään kypsytetty Cheddar, voimakkaiden juustojen ja viinien makupareja siis oli odotuksissa.

Kuva: Teija Luukkainen -Hirvikoski

Sokkomaistelun vaativuus oli liiankin korkealla, sillä viineiksi oli valittu erikoisia rypäleitä tai rypälesekoituksia. Yleisesti sokkomaistelu oli kuitenkin tervetullut, sillä viinien tuoksut, värit ja maut kirvoittivat vilkasta keskustelua. Yleinen toive (ja vinkki seuraaville järjestäjille) tuntui olevan, että jossain vaiheessa järjestettäisiin sokkona rypälemaistelu, jossa maistettavat viinit olisivat tyypillisiä lajinsa edustajia ja siten helpommin tunnistettavissa.

Tastingissa maistettiin seuraavat viinit Alkon valikoimasta:

 1. JSC Tsinandali 2015, 11,86€, Georgia, rypäleet
 2. Mtsvane, Rkatsiteli
 3. Hunawihr Chasselas Elevé en Fût de Chêne 13,99€, Ranska, Alsace, rypäle Chasselas
 4. Sterhuis Chardonnay Barrel Selection 2015, 14,99€, Etelä Afrikka, rypäle Chardonnay
 5. Ironstone Reserve Viognier 2017, 20,55€, Yhdysvallat, rypäleet Viogner ja Chardonnay
 6. Barón de Ley Tres Viñas Blanco Reserva 2016, 21,89€, Espanja, rypäleet Viura, Malvasia ja Garnaca Blanca

Kuten tavallista, viinien joukosta löytyi useita mukavia yllätyksiä ja useampia suosikkeja ja inhokkejakin. Kaikkein paras voimakas, ”runsas ja paahteinen” tästä joukosta oli äänestyksen mukaan Barón de Ley Tres Viñas Blanco Reserva 2016.

Kiitos kaikille osallistujille mukavasta illasta!

Kuva: Annaleena Heiskanen

Kategoriat: Viininmaistelut | Avainsanoina | Jätä kommentti

Maahantuojan ilta 16.9.2020

Syyskuun maisteluun kokoontui 26 innokasta viiniklubin aktiivia Cafe Alvariin. Koska kyseessä oli maahantuojan ilta ja vieraileva luennoitsija, olisi halukkaita osallistujia ollut enemmän kuin tilaisuuteen voitiin ottaa.

Maahantuojan iltana saimme vieraaksemme Asko Mäntymäen Viinilinnalta. Askon kanssa oli yhdessä sovittu syksyyn sopiva teema, sadonkorjuu. Hän maistattatti meille satokauden ruokiin sopivia juomia; oluen ja kuusi viiniä. (1 shampanja, 2 valkoista ja 3 punaista).  Maistelun yhteydessä hän kertoi valitsemistaan tuotteista, tuottajista ja lisäksi tarinoi mukavia kertomuksia viinialasta ja -trendeistä.

Maistellut juomat ovat:

 • Irlbacher Volksfestbier 5,6 %
 • Alexandre Bonnet Rosé Champagne Brut 
 • Corvers-Kauter R3 Riesling Rheingau Remastered Organic
 • Pierre Sparr Pinot Gris Grande Réserve 2016
 • Dos Almas Pinot Noir Gran Reserva
 • Armigero Barbera d’Asti Superiore
 • Roberto Sarotto Barbaresco Riserva 2013

Tutustuimme viineihin ensin ilman ruokaa. Tämän jälkeen maistelu jatkui etsien sopivia makupareja satookauden herkkuihin. Cafe Alvarin ihan¨kokki Anna oli loihtinut meille satokauden monipuoliset herkut:

 • Pekonilla ja timjamilla maustetut hirvipyörykät 
 • Katajanmarjamajoneesia 
 • Paahdettua punajuurta 
 • Peruna-palsternakkapyreetä 
 • Sienisalaattia
 • Marinoitua satokauden juuresta

Maistettujen viinien valikoimasta löytyi monta uutta suosikkia ja myös olut maistui, vaikka viiniklubin tilaisuudessa oltiinkin. Monelle mieluinen herkku oli maisteltu riesling; Corvers-Kauter R3 Riesling Rheingau Remastered Organic

Maistajien kesken löytyi yhteinen mielipide, erilaisille sadonkorjuun herkuille löytyy omat makuparinsa. Riistalle sopii eri viini kuin juurille ja sienille. Parhaaksi viiniksi maistelijoiden kesken äänestettiin Armigero Barbera d’Asti Superiore, vaikkakin tuttuun tapaan ääniä parhaiksi sai myös muut viinit.

Tilaisuuden järjestäjä Piia Ruottinen kiittää kaikkia osallistuneita mukavasta illasta! Erityiskiitos tietysti Viinilinnan asiantuntevalle Askolle hyvästä opastuksesta!

Kategoriat: Viininmaistelut | Jätä kommentti

Jyväskylän Taidemuseo 26.8.2020

VIINIT:  Winzergenossenschaft Britzingen Markgräflerland eG, Etelä-Baden, Saksa

Kaikki viinit oli tilattu viiniosuuskunnan myymälästä ja toimitettu postin toimesta tilaisuuden järjestäjälle. Viinejä ei ollut ennakolta maistettu ja niiden oli tarkoitus esitellä läpileikkaus yhden tuottajan viineistä ilman ennakkokäsityksiä.

1. Sonnhole, Gutedel,  Kabinett, ”Künstleretikett”, kuiva, 2019

Alkoholia 11,1 %,  jäännössokeria  1,9 g/l, € 5,36 (16% ALV, hinta myymälässä). Gutedel  tunnetaan  jo Egyptistä 5.000 vuoden takaa. Tuotiin Sveitsin kautta 1780 Markgräflerlandin alueelle ja edustaa noin 40 % viljelyalasta. Suosittu rypäleenä syötävä lajike. Juodaan nuorena, kevyt ja miedon hapokas, sopii  ruokaviiniksi, mutta leivän ja pähkinän aromit tekevät siitä myös hyvän aperitiivin.

2. Sonnhole, Gutedel, Qualitätswein, kuiva,  ”CHASSLIE”, 2019

12,1 %, 2,5 g/l, € 7,31. Annetaan käydä viinin omilla hiivoilla talven yli 5 kk tavoitteena lisätä vivahteita ja hienostuneisuutta lajille tyypillinen luonne säilyttäen. Hieman hiilihappoa.

3. Sonnhole, Weisser Burgunder (Pinot Blanc), QbA (Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete), kuiva, EXCLUSIV, 2017

12,7 %, 3,5 g/l , € 11,21.

4. Sonnhole, Grauer Burgunder (Pinot Gris), Spätlese, kuiva, 2018

12,5%, 3,5 g/l, € 7,48. Tämän tastingin suosikkiviini ja valkoviinien ylivoimainen voittaja.

5. Sonnhole, Spätburgunder (Pinot Noir), QbA, kuiva , 2017

13,3 %, 3,6 g/l, € 11,60.

6. Muggardt, Spätburgunder Rotwein, Qualitätswein, kuiva, 2016

14,2 %, 3,2 g/l, €  25,34. Valmistuksessa ohjenuorana on säilyttää lajikkeelle tyypillinen hedelmäisyys, eleganssi, syvyys ja tasapaino. Tarhat 400 m:n korkeudella Schwarzwaldin metsien alapuolella, poimitaan käsin yli 20 vuotiaista köynnöksistä, 3.000 l/ha , tammitynnyrikypsytys.

TARJOILUT:  toimitti Café Alvar

• Sipulipiirakkaa

• Baijerilaista perunasalaattia

• Riista-pastasalaattia

• Kolmen juuston salaattia

Kategoriat: Viininmaistelut | Avainsanoina , , | Jätä kommentti

Luomu vs. ei-luomu – tiistai 28. heinäkuuta 2020

Luomuviinit ovat nouseva trendi ja nyt oli aika ottaa mittaa, miten luomu vaikuttaa makuun vai vaikuttaako ollenkaan. Café Alvarissa maisteltiin jälleen viinejä Luomu vs. ei-luomu -teemalla tiistaina 28. heinäkuuta 2020. Maisteluun valikoitui kolme kuvassa näkyvää luomu vs. ei-luomu paria.

Luomuviinin ja ei-luomuviinin välillä ei havaittu selviä eroja. Äänestyksessä valkoviinit sijoittuivat tasapisteisiin. Kuohuviineistä ei-luomu veti pidemmän korren. Sen sijaan punaviineistä selvä enemmistö piti luomuviiniä parempana. Illan parhaat viinit löytyivät kuohuviineistä, jotka sijoittuivat tasapisteille.

Viinien kanssa tarjoiltiin meloni-mansikkasalaattia fetalla ja mintulla, rukiista pizza biancoa kylmäsavulohella, saksanpähkinöillä ja punasipulilla, kirsikkatomaatti-mozzarellapizzaa, saksalaista kylmäsavukinkkua ja kapriksia, sekä marinoitua artisokkaa.

Kategoriat: Viininmaistelut | Kommentit pois päältä artikkelissa Luomu vs. ei-luomu – tiistai 28. heinäkuuta 2020

Australian ja Uuden-Seelannin viinit – torstai 25. kesäkuuta 2020

Uusi-Seelanti on tunnettu Sauvignon Blanc-rypäleestä. Uusi-Seelanti tuottaa 1 % maailman viineistä (vuonna 2019 lähes 300 miljoonaa litraa). Uusiseelantilaiset kuluttavat vuodessa 20 litraa viiniä asukasta kohti ja pääsääntöisesti oman maan viinejä. Lisää viineistä www.nzwine.com.

Australia on maailman 7. suurin tuottaja ja 4. suurin viinin viejä. Tuotantoa on mantereen viileämmissä eteläosissa ja Tasmaniassa. Shiraz on eniten viljelty rypäle. Premium-viinien tuotanto kasvaa koko ajan. Viljelyssä painoarvo on ilmastolla, ei maaperällä. Lajike on etiketissä tärkeässä asemassa. Tuotanto on usein massatuotantoa ja huipputeknologiaa käytetään hyväksi, vaikka luomu ja biodynaaminen viljely on alkanut nousta viime aikoina. Alkon valikoimassa Australian viineistä löytyy melkein 50 erilaista rypälettä ja Shiraz-rypälettä käytetään eniten. Australia onkin tunnettu juuri Shirazista, jota Euroopassa kutsutaan nimellä Syrah. Australiasta tuotteita on noin 150 tuottajalta. Eniten tuotteita on tuottajilta Penfolds, Yalumba, Thomas Hardy & Sons ja Jacob’s Creek Wines. Suomalaisille tunnetuimmat Australian punaviinit sopivat usein grillatulle lihalle ja myös suomalaiselle riistalle. Meren herkuille valkoviinejä löytyy paljon. Chardonnay on yleisin rypäle, mutta Sauvignon Blancit ovat esimerkiksi äyriäisille parhaita.

Maistelevat viinit:

1. Craggy Range Te Muna Road, Sauvignon Blanc

2. Ribbon wood, Riesling

3. Vicarage Lane, Sauvignon Blanc

4. Jacob´s Creek Double Barrel, Shiraz

5. Mud House Control Otago, Pinot Noir

6. Matua Marlborough, Pinot Noir

Viinien kanssa nautimme seuraavia ruokia:

• Pinaattista savulohi-munakasrullaa

• Katkarapurisottoa parmesaanilla

• Itämaisittain maustettua bataatti-kikhernesalaattia ja seesami-maapähkinävoikastiketta

• Vuohenjuustosalaattia

Maisteluun osallistujat valitsivat mieleisemmäksi valkoviiniksi Ribbobwood Rieslingin ja punaviiniksi Jakob’s Creek Doublr Barrel Shirazin.

Kategoriat: Viininmaistelut | Avainsanoina , , , , , | Jätä kommentti

Madeirat 11.2.2020

Madeira maisteluun tiistai-iltana JAMK:in viiniluokassa osallistui 19 viiniklubilaista. Kimmo Aho oli valinnut oivan kattauksen madeira-viinejä matkoiltaan. Viineistä vain yksi löytyy Alkon valikoimista, Justino´s malvasia 10 years old, 0375 l, 20,02€. Kimmo tarjosi tuhdin tietopaketin viineistä maistelun ohessa. Viinejä testailtiin pikku purtavan kanssa, joita oli mm. Gouda- ja Cheddar-juustot, taaateli, suklaa ja macaron-leivokset. Tällä kertaa viinejä ei laitettu paremmuusjärjestykseen, koska jokainen viini edusti oman rypälelajinsa huippua.

Tastingissä maisteltiin seuraavat Madeirat: Miles Rainwater, Blandy´s Sercial 5 yo, Justino´s Verdelho 10 yo, Cossar Gordon, Bual 15 yo, Justino´s Malvasia 10 yo, Henriques & Henriques Terrantez 20 yo.

Kiitokset osallistujille!

Jorma Soisalo, PJ

Kategoriat: Viininmaistelut | Jätä kommentti