Stefan´s Steakhouselle paras viinilista vuonna 2021

Jyväskylän viiniklubin viinilistatoimikunta arvioi vuosittain Jyväskylän ravintoloiden viinitarjontaa. Vuonna 2021 alustavan arvioin jälkeen varsinaiseen käyntiarviointiin pääsi yhdeksän jyväskyläistä ravintolaa. Viinilistatoimikunta arvioi ravintoloiden toimintaa ja viinilistoja seuraavien kriteerien perusteella: vegaanisuus, saatavuus laseittain, palvelu, listan toimivuus ruoan kanssa, tarjoilijan viinitietous ja nettisivut.

Vuoden paras viinilista -palkinnon sai ravintola Stefan´s Steakhouse, kunniamaininnan sai Soul bar & Kitchen ja vuoden tulokas oli Bistro Kirkkopuisto.

Viinilistatoimikunta kiittää Stefan´s Steakhouse-ravintolan erittäin hyvää palvelua sekä ruoan ja viinien erinomaista yhdistämistä. Ravintolan hyvä ympäristö, rauhallinen musiikki ja huippuluokkaa olevat ruoat yhdessä viinien kanssa takasivat nautinnollisen kokemuksen. Toimikunta piti erinomaisena myös kellarilistan kattavuutta ja tarjoilijoiden asiantuntemusta. 

Kunniakirja luovutettiin Stefan’s Steakhousen ravintolapäällikölle Antti Ruotsalaiselle, jonka iloinen ilme ikuistettiin luonnollisesti viiniklubilaisten iloksi. Antille kiitos erinomaisesta palvelusta!

 Stefan’s Steakhouse Jyväskylän ravintolapäällikkö Antti Ruotsalainen

Soul bar & kitchen mainostaa edullisempia, laseittain saatavia afterwork-viinejä. Viinilistatoimikunta pitää konseptia hienona ja uutena Jyväskylässä. Viinilista oli suppea, ja lista vaihtuu usein. Erikoismainintana, että ravintolaan ovat myös eläimet tervetulleita, koirille on saatavilla jopa oma olut.

Soul Bar & Kitchenin ravintolapäällikkö Markus Sälevä

Vuoden tulokkaan Bistro Kirkkopuiston viinilista oli lyhyt ja kaikki viinit ovat saatavilla laseittain, joka on viinin ystäville mieluista. Arvioinnissa todettiin ruoka erinomaiseksi  ja tarjoilijan suosittelema viini sopi ruualle hyvin. Kunniakirjan vastaanotti Bistron Shif Manager Kaisa Korvenpää. Jyväskylän viiniklubi onnittelee kaikkia voittajia!

Bistro Kirkkopuiston Shift Manager Kaisa Korvenpää
Kategoriat: Yleinen | Avainsanoina , | Jätä kommentti

Klubin pikkujoulut – Viinicocktailit 3.12.2021

Viime vuodelta siirretyt klubin pikkujoulut, teemalla Viinicocktailit, pystyttiin viimein järjestämään pe 3.12.2021. Paikkana toimi Ravintola Manteli, Mattilanniemessä. Ilmoittautuneita oli yhteensä 34 henkeä.

Aloitimme pikkujoulujuhlinnan ensimmäisellä viinicocktaililla, klassisella Kir Royalilla. Kir Royal rakennetaan kuohuoviinilasiin. Pohjalle kaadetaan 1-2 cl mustaherukkalikööriä ja päälle lisätään kuohuviiniä/samppanjaa.

Alkuun tarjoiltiin erittäin runsas alkuruokabuffet, johon kuului mm. lämminsavulohta, hedelmäistä vihersalaattia ja karamellisoitua pecanpähkinää, grillattua halloumsalaattia sekä briejuusto-viikunacrostineita ja chorizocrostineita. Alkuruokien kanssa nautimme Most Wanted Regions Riesling 2019 -valkoviiniä

Pääruoaksi tarjoiltiin porsaan sisäfileetä konjakkikastikkeessa sekä paistettua perunaa ja kasviksia sekä ruokajuomaksi Grass Roots Organic Hunter Valley Shiraz 2019 -punaviiniä.

Jälkiruoaksi oli pannacottaa ja marjamelbaa, jonka ohessa tarjoiltiin illan toinen viinicocktail, valkoviinimojito. Valkoviinimojito rakennetaan matalaan grogilasiin. Pohjalle laitetaan 6 mintunlehteä sekä ruokalusikallinen ruokosokerisiirappia (ruokosokerisiirapin ohje neljälle: 2 rkl ruokosokeria ja 2 rkl vettä astiaan. Seosta lämmitetään mikrossa n. 30 sec ja sekoitetaan niin kauan, että sokeri liukenee veteen). Mintunlehtiä murskataan kevyesti ja lisätään lasiin muutama sitruuna- ja limeviipale sekä jäitä. Lasi täytetään valkoviinillä.

Illan yömyssynä tarjoiltiin punaviinipohjainen cocktail, Kitty. Kitty rakennetaan matalaan grogilasiin lisämäällä lasiin jäitä, 8 cl punaviiniä sekä appelsiiniviipale. Lasi täytetään ginger alella.

Valkoviinimojito oli eniten osallistujien mieleen, mutta myös Kir Royal ja Kitty saivat muutaman äänen.

Kirjoittanut: Eija Alakangas & Annaleena Heiskanen

Kategoriat: Viininmaistelut | Avainsanoina , | Kommentit pois päältä artikkelissa Klubin pikkujoulut – Viinicocktailit 3.12.2021

Vuosikokous 27.11.2021

Vuosikokous pidettiin Juhlanpaikassa. Paikalle oli saapunut lähes kolmisenkymmentä kokoustajaa. Pettymykseksemme kokousviineinä ei tällä kertaa ollutkaan beaujolais nouveau-viinejä. Huonon sadon vuoksi niitä löytyi vain Alkon tilausvalikoimasta. Kokousjuomana ja ruoan kanssa nautimme Alkon valikoimasta vuoden 2021 viinikategorioissa palkittuja viinejä. Kokous avattiin kilistämällä lasilliset Bernard-Massard Cuvèe Organic Brutia, joka oli valittu Viinilehden Vuoden kuohuviini 2021 -voittajaksi.

Kokouksen puheenjohtajan, sihteerin ja kahden pöytäkirjantarkastajan valinnan jälkeen, puheenjohtaja luki läpi toimintakertomuksen ja rahastonhoitaja esitteli tilinpäätöksen sekä toiminnantarkastajan lausunnon. Todettiin, että haasteellisesta pandemiavuodesta huolimatta, klubin jäsenmäärän on hyvä ja useita tilaisuuksia on kuitenkin pystytty järjestämään kuluvana vuonna. Kauden 2022 puheenjohtajaksi valittiin Kalle Lahtinen. Johtokunnan jäseniksi valittiin myös kaksi uutta jäsentä, erovuoroisten tilalle. Puheenjohtaja esitteli jäsenkyselyn tuloksia. Päätettiin, että johtokunta selvittelee mahdollisuuksia viinitietouden lisäämiseksi ja neuvottelee kaupungin ravintoloiden klubiedut myös tulevalle kaudelle. Keskusteltiin myös klubin internet-sivujen uudistamisesta ja sosiaalisen median päivitysasioista. Päätettiin jakaa vuoden 2021 viinisitruuna Alkon jäykälle viinien hankintapolitiikalle.

Vuoden 2021 viinilistatoimikunta painotti valinnoissaan vegaanisuutta, laseittain saatavuutta, listan toimivuutta, internet-sivuja sekä ravintoloiden palvelua ja viinitietämystä. Jyväskylän paras viinilista 2021 on Ravintola Stefan´s Steakhousen lista. Kunniamaininnan sai Soul bar & kitchen ja vuoden tulokas -tittelin Bistro Kirkkopuisto.

Ihanat Punaisen Pirtin yrittäjät Kirsi ja Merja tarjoilivat meille kokouksen jälkeen seuraavan menun:

 • Yrttijuustolla täytettyä broilerinrintaa ja cafe`de Paris-kastiketta
 • Keitettyä ohraa
 • Yrteillä ja hunajalla ryyditettyjä kasviksia
 • Raikasta vihannessalaattia ja vadelmavinegretteä
 • Juureen leivottua maalaisleipää ja tummaa siemenleipää sekä levitettä

Ruoan kanssa tarjoiltiin seuraavia viinejä:

 • Viinilehden Vuoden roseeviini 2021 voittaja Zenato Rosé San Benedetto 2020
 • Viinilehden Vuoden valkoviini 2021 voittaja Mud House Riesling 2021
 • Vuoden viini 2021 voittaja sarjassa Pinot Noir ja Vuoden punaviini 2021 finalisti Gérard Bertrand Domaine de l’Aigle Pinot Noir 2019

Jälkkärikahvin ja suklaakonvehtien kanssa saimme maistaa vielä Dow’s Colheita Single Harvest Tawny Port 2007 -portviiniä, joka oli Vuoden viinit 2021 kilpailussa voittaja sarjassa väkevöidyt viinit.

Kategoriat: Viininmaistelut | Avainsanoina | Kommentit pois päältä artikkelissa Vuosikokous 27.11.2021

Afrikan viinit 26.10.2021

Lokakuun lopussa kokoonnuimme vielä reilun 20 hengen voimin maistelemaan Afrikan viinejä. Tilaisuus järjestettiin Keski-Suomen Marttojen talolla (vanha Fredriksonin talo) ja ”pientä suolaista purtavaa” oli loihtinut Janin keittiö Muuramesta.

Saksalaiselta maahantuojalta (Marokkanische Weine) löytyi mukava valikoima Pohjois-Afrikan maiden viinejä ja niistä valikoimme maisteltavaksi:

 • Terres blanches 2019, Marokosta
 • Domaine Riad Jamil Carignan 2018 Marokosta
 • Saint Augustin Red 2017 Algeriasta
 • Magon Rouge AOC Mornag 2016 Tunisiasta

Lisäksi maisteltavana oli Alkon valikoimasta 2 Etelä-Afrikkalaista viiniä:

 • Creation Viognier 2017
 • Mountain view – Mourvedre 2019

Ruokaa oli vähintäänkin riittävästi, viinit maistuivat ja talon täytti iloinen puheensorina. Viineistä maistelijoiden suosikeiksi nousivat Marokkolaiset, sekoitevalkoviini Terres blanchesin ollessa ykkönen ja Domaine Riad Jamil Carignan hyvänä kakkosena. Selkeästi heikoimmaksi valittiin Saint Augustin Red Algeriasta, jonka ”häivähdys mentholia” oli monen makuun liian päällekäyvä.

Kategoriat: Viininmaistelut | Avainsanoina , | Jätä kommentti

Pohjois-Amerikan viinit 12.10.2021

Lokakuun ensimmäiseen maisteluun osallistui reilu 30 henkeä. Tutustumisen kohteena oli Pohjois-Amerikka ja kokoonnuimme Juhlan Paikassa.

Maisteltavana olivat seuraavat Alkon valikoiman viinit:

 • Ironstone Chardonnay 2018,  Kalifornia
 • Gnarly Head Viognier 2019, Kalifornia
 • Château Bianca Pinot Noir 2017, Oregon
 • The Velvet Devil Merlot 2018, Washington
 • Pillitteri Cabernet Merlot 2015, Kanada
 • Lakeview Cellars Cabernet Franc Icewine 2017, Kanada

Maistelun ja pienen tietoiskun päätteeksi herkuttelimme kurpitsakeitolla sekä itse leivotulla Juhlan Paikan herkullisella juurileivällä. Maistelijoista enemmistö piti yllättäen parhaimpana kanadalaista Pillitteri Cabernet Merlotia, kun taas Château Bianca Pinot Noir jäi häntäsijoille mahdollisesta korkkiviasta ja epätasalaatuisuudesta johtuen.

Kategoriat: Viininmaistelut | Avainsanoina , | Jätä kommentti

Aasian viinit – 22.9.2021

Kun koronarajoituksia jälleen lievennettiin, Klubin matka maailman ympäri pääsi jatkumaan. Syyskuun maistelussa teemana oli Aasia. Osallistujat muistelivat, että kyseessä oli klubin historian ensimmäinen pelkästään aasialaisia viinejä sisältänyt maistelu.

Tilaisuus järjestettiin Innova 4, Vasikkasaaren kokous- ja saunatilassa, jossa maisteltiin kuutta eri viiniä.

Ruotsalaiselta maahantuojalta Skoogs Vinhandelilta 2 thaimaalaista viiniä

 • Chenin Blanc Spring Granmonte W 2019 Asoke Valley   
 • Viognier Granmonte W 2019 Asoke Valley

sekä Alkon valikoimasta

 • Grover Chenin Blanc 2017, Intia,
 • Grace Koshu Kayagatake 2016, Japani
 • Changyu Noble Dragon 2015, Kiina
 • Chateau Musar Jeune 2018, Libanon

Maistelun ohessa tarjoiltiin myös pientä purtavaa – ei niin aasialaista – vaan leipää & levitettä, juustoja, keksejä, leikkeleitä ja muita kylmiä alkupaloja ja salaattia sekä pientä makeaa.

Aasialaiset viinit vetivät porukan hiljaiseksi. Viinit eivät tuntuneet miellyttävän ketään. Paras/Huonoin -äänestyksessä ääniä jakaantui melko tasapuolisesti kaikille maistelluille viineille. Lievä enemmistö piti kuitenkin parhaimpana japanilaista Grace Koshu Kayagatake -valkoviiniä (6 ääntä) sekä kiinalaista Changyu Noble Dragon -punaviiniä (6 ääntä). Sen sijaan huonoimmaksi arvioitiin Thaimaalainen Viognier Granmonte (7 ääntä) sekä Intialainen Grover Chenin Blanc (6 ääntä).

Kategoriat: Viininmaistelut | Avainsanoina , , | Jätä kommentti

Australian viinit – 21.6.2021

Tutustuminen australialaisiin viineihin järjestettiin Hotelli Alban ravintolan tiloissa kesäkuussa.

Australia viinimaana

Australian viininviljelyn historian katsotaan alkaneen 1800-luvulla Länsi-Australian alueelta. Sieltä viljely levisi Victorian ja Etelä-Australian alueille. Vuonna 1930 Etelä-Australian viinintuotanto oli kasvnut jo niin runsaaksi että se tuotti kolme neljäsosa Australian viineistä. Sodan jälkeinen siirtolaistulva kasvatti pöytäviinien kysyntää, jolloin viljelyalat kasvoivat räjähdysmäisesti. Kysyntään pystytttin vastaamaan käyttämällä terästankkejä viininvalmistuksessa.

Maahanmuuttajatausta vaikutti todennäköisesti vahvasti Australian viinien nimeämiskäytäntöön, sillä viinintekijät nimesivät viininsä usein eurooppalisin laatumerkinnöin, kuten samppanja, bourgogne, hock, claret ja port. Nämä nimitykset hävisivät viinien etiketeistä 1980-luvulla, samaan aikaan kun australialainen viiniteollisuus valloitti maailmaa. Samaan aikaan Samaan aikaan Australian viininvalmistajat huomasivat, ettei ole mielekästä yrittää kopioida eurooppalaisia viinejä vaan korostaa omia ominaisuuksia. Auringonpaiste ja lämpö ovat ilmastotekijöitä joita voi hyödyntää. Ne antavat viinille intensiivistä hedelmäisyyttä, ylenpalttista rikkaan maun, suuntäyttävän pehmeyden ja pyöreän koostumuksen. Näiden ansiosta tyypillinen australialainen viini on heti valmis juotavaksi.

Uuden tekniikan hyödyntäminen
Australialaisten viiniensuosion taustalla on taidon lisäksi myös suuriin investointeihin, joilla parannettiin valmistamotekniikan kehittämiseen. Australiassa käytetään paljon ruostumatonta terästä murskaimissa, pusertimissa ja tankeissa. Nykyään nykyaikainen viinivalmistus luottaa ympäri maailmaa ruostumattomaan teräkseen. Hapettumisen estämiseksi (varsinkin valkoviineissä) on alettu käyttää suojakaasuna joko hiilidioksidi- tai typpikerrosta.
Kun rypäleet pidetään viileinä (korjuu yöllä tai päivän viileimpänä aikana) koko matkan puristukseen niin luonnon omat villihiivat eivät pääse aloittamaan käymistä liian aikaisin. Vaan käyminen tapahtuu kontrolloidusti viljeltyjen hiivojen avulla käymistankeissa.

Flying winemakers
”Lentävä viinivalmistaja” käsitteen isänä pidetään Tony Laithwaitea Englannin Direct Winesin perustajaa, kun hän palkkasi 1987 australialaisen Martin Shawnin työskentelemään asiantuntijatiimin kanssa ranskalaisissa viiniosuuskunnissa. Tämän tarkoituksena oli australialaisen tekniikan ja osaamisen avulla valmistaa kuluttajan tarpeet täyttäviä viinejä. Koska viininkorjuu on eteläisellä pallonpuoliskolla ohi kun se vasta alkaa pohjoisella pallonpuoliskolla. On viininvalmistajalla mahdollisuus tehdä toinen urakka eri puolilla päiväntasaajaa. Kovan työn, hygienian ja tieteen saavutusten soveltamisen avulla ”lentävät viinivalmistajat” alkoivat myllätä Etela-Ranskan viininviljelyä päälailleen ja he saavuttivatkin lyhyessä ajassa paljon hyviä tuloksia.

Vaikka Australiassa valmistetaan nykyään useita huippuviinejä, niin silti yleisesti Australian viinit ovat mutkattomia jokapaikan viinejä. Ne istuvat hyvin kesäisiin grilliruokiin. Teksti: Jorma Hirvikoski

Kategoriat: Viininmaistelut | Jätä kommentti

Kevätpäivällinen 29.5.2021 – Vesilinna

Perinteinen klubin kevätpäivällinen järjestettiin lauantaina 29.5. Vesilinnassa. Päivällisen ohessa maistelimme kolmea erinomaista viiniä.

Sartori Erfo Prosecco Rosé DOC, italialainen uutuus, rosee prosecco.

Seguinot-Bordet Petit Chablis, ranskalainen monikäyttöinen valkoviini

Julia Florista Tinto, portugalilainen punaviini Lissabonin alueelta,  punaisen lihan hyvä ystävä

Nautimme viinien yhteydessä keittiömestarin meille rakentaman buffet-päivällisen. Alkuruoaksi tarjoiltiin vihersalaattia & talon vinagrettea,, paahdettuja hunajajuureksia ja fetajuustoa, maalaispateeta & herukkahilloketta, savukalaa & kananmunaruusukkeita salaattipedillä  sekä talon leipää & levitettä. Pääruoaksi oli Stifadoa eli kreikkalaistyylistä lihapataa sekä yrttiriisiä ja  kauden kasviksia. Jälkiruoaksi herkullinen klassikko, sacherkakku.

Sää suosi klubilaisia, vaikkakin päivä oli melko tuulinen.

Kategoriat: Viininmaistelut | Avainsanoina | Jätä kommentti

Klubin etätilaisuus 16.4.2021 – Viinilinna

Perjantaina 16.4.2021 järjestettiin klubin ensimmäinen etänä tapahtuva tilaisuus, jossa Asko Mäntymäki Viinilinnalta kertoi kahdesta heidän edustamastaan viinitalosta Chilessä, nimeltään Dos Almas ja Baron Philippe de Rothschild. Osallistuja oli toistakymmentä. Askon kanssa arvioitiin yhdessä 4 eri viiniä. Viinit ilmoitettiin etukäteen, jotta osallistujat ehtivät hankkimaan ne Alkosta. Halutessaan saattoi hankkia kaikki 4 viiniä tai vaikka vain mielenkiitoisimman viinin listalta.

Viinit maistelussa: 

 • Dos Almas Pinot Noir Gran Reserva
 • Dos Almas Sparkling Brut
 • Escudo Rojo Chardonnay
 • Escudo Rojo 2016

Tilaisuuden järjestäminen onnistui hyvin, eikä teknisiäkään ongelmia ilmennyt. Useimmat tilaisuuteen osallistujat olivat omatoimisesti koonneet pienen porukan näyttöpäätteen äärelle ja viinien lisäksi useimmilla oli maisteltavana myös jotain pikkupurtavaa. Viinit esiteltiin ja maisteltiin yksi kerrallaan. Välillä osallistujia jaettiin pienryhmiin, joissa sai kertoa mielipiteitä maistellusta viinistä. Tämän jälkeen palattiin jälleen kokonaiseksi ryhmäksi. Kommentteja sai heittää sekä viestikenttään että pyytämällä puheenvuoron. Kaiken kaikkiaan tapahtuma onnistui hyvin. Kiitos kaikille osallistujille!

Kategoriat: Viininmaistelut | Avainsanoina , , , | Jätä kommentti

Vuosikokous 21.11.2020

Vuosikokousta vietettiin tuttuun tapaan Café Alvarissa 21.11.2020. Paikalle oli saapunut noin parisenkymmentä kokoustajaa.

Kokousviineinä tarjoiltiin perinteisesti uuden sadon beaujolais-viinejä, Ranskasta. Alkuruoalle eli herkkutatticappuccinolle oli valittu valkoviini Chateau Ksara blanc de blancs 2018, Libanon. Pääruoaksi oli ranskalaista possu-punaviinipataa paahdettujen valkosipuliperunoiden kera, jonka kanssa tarjoiltiin punaviini Argento Reserva Cabernet Franc 2014, Argentiina. Jälkiruoan eli kesäkurpista-suklaamoussekakun kanssa maisteltiin kahta eri samppanjaa Pol Couronne brut ja Pol Couronne 2012, Ranska.

Puheenjohtaja Jorma Soisalo luki toimintakertomuksen ja yhdityksen rahastonhoitaja Satu Saikkonen esitti tilinpäätöksen sekä toiminnantarkastajien lausunnon. Esityksen jälkeen todettiin, että koronarajoituksista huolimatta, kausi oli erittäin hyvä ja johtokunta onnistui järjestämään mukavia viininmaistajaisia jäsenille. Johtokunta on laatinut vuoden 2021 talousarvion reilusti alijäämäiseksi, jotta yhdityksen rahoja saadaan käytettyä jäsenten eduksi, eikä rahoja kerry yhdityksen tilille.

Kokouksessa valittiin vuodelle 2021 klubille uusi puheenjohtaja, Piia Ruottinen. Lisäksi erovuoroisten johtokunnan jäsenten tilalle valittiin Jorma Hirvikoski, Kalle Lahtinen, Maiju Helenius ja Janne Äijänen sekä toiminnantarkastajiksi: Tuula Aaltonen ja Heikki Piesala (varalla: Anne Parantainen ja Katri Taipale). Kauden 2021 viinilistatoimikuntaan valittiin Anne Pakka ja Jorma Soisalo.

Vuoden 2020 viinilistatoimikunta oli tutustunut yhdeksään Jyväskylän viiniravintolaan/-baariin. Toimikunta oli arvioinut ja vertaillut ravintoloissa seitsemää eri osa-aluetta (vegaanisuus, laseittain myytävien viinien määrä, palvelun laatu, viinilistan monipuolisuus, Alko-saatavuus, tarjoilijan viinitietous sekä nettisivut). Toimikunta valitsi vuoden 2020 viinilistapalkinnon voittajaksi ravintola Pöllowaarin. Toiseksi viinilistatoimikunnan arvioinnissa sijoittui ravintola Stefan’s Steakhouse. Edellä mainutut kaksi ravintolaa erottuivat selvästi muista arvioiduista ravintoloista.

Vuosikokoukseen osallistuneet kiittivät Jorma Soisaloa hienosti hoidetusta puheenjohtajakaudesta nostamalla hänelle maljan. Jorma Soisalo esitti myös kiitoksensa erittäin mukavista kuudesta puheenjohtajavuodestaan, jonka jälkeen päätti kokouksen.

Kategoriat: Viininmaistelut | Avainsanoina , , , , | Jätä kommentti