Australian viinit – 21.6.2021

Tutustuminen australialaisiin viineihin järjestettiin Hotelli Alban ravintolan tiloissa kesäkuussa.

Australia viinimaana

Australian viininviljelyn historian katsotaan alkaneen 1800-luvulla Länsi-Australian alueelta. Sieltä viljely levisi Victorian ja Etelä-Australian alueille. Vuonna 1930 Etelä-Australian viinintuotanto oli kasvnut jo niin runsaaksi että se tuotti kolme neljäsosa Australian viineistä. Sodan jälkeinen siirtolaistulva kasvatti pöytäviinien kysyntää, jolloin viljelyalat kasvoivat räjähdysmäisesti. Kysyntään pystytttin vastaamaan käyttämällä terästankkejä viininvalmistuksessa.

Maahanmuuttajatausta vaikutti todennäköisesti vahvasti Australian viinien nimeämiskäytäntöön, sillä viinintekijät nimesivät viininsä usein eurooppalisin laatumerkinnöin, kuten samppanja, bourgogne, hock, claret ja port. Nämä nimitykset hävisivät viinien etiketeistä 1980-luvulla, samaan aikaan kun australialainen viiniteollisuus valloitti maailmaa. Samaan aikaan Samaan aikaan Australian viininvalmistajat huomasivat, ettei ole mielekästä yrittää kopioida eurooppalaisia viinejä vaan korostaa omia ominaisuuksia. Auringonpaiste ja lämpö ovat ilmastotekijöitä joita voi hyödyntää. Ne antavat viinille intensiivistä hedelmäisyyttä, ylenpalttista rikkaan maun, suuntäyttävän pehmeyden ja pyöreän koostumuksen. Näiden ansiosta tyypillinen australialainen viini on heti valmis juotavaksi.

Uuden tekniikan hyödyntäminen
Australialaisten viiniensuosion taustalla on taidon lisäksi myös suuriin investointeihin, joilla parannettiin valmistamotekniikan kehittämiseen. Australiassa käytetään paljon ruostumatonta terästä murskaimissa, pusertimissa ja tankeissa. Nykyään nykyaikainen viinivalmistus luottaa ympäri maailmaa ruostumattomaan teräkseen. Hapettumisen estämiseksi (varsinkin valkoviineissä) on alettu käyttää suojakaasuna joko hiilidioksidi- tai typpikerrosta.
Kun rypäleet pidetään viileinä (korjuu yöllä tai päivän viileimpänä aikana) koko matkan puristukseen niin luonnon omat villihiivat eivät pääse aloittamaan käymistä liian aikaisin. Vaan käyminen tapahtuu kontrolloidusti viljeltyjen hiivojen avulla käymistankeissa.

Flying winemakers
”Lentävä viinivalmistaja” käsitteen isänä pidetään Tony Laithwaitea Englannin Direct Winesin perustajaa, kun hän palkkasi 1987 australialaisen Martin Shawnin työskentelemään asiantuntijatiimin kanssa ranskalaisissa viiniosuuskunnissa. Tämän tarkoituksena oli australialaisen tekniikan ja osaamisen avulla valmistaa kuluttajan tarpeet täyttäviä viinejä. Koska viininkorjuu on eteläisellä pallonpuoliskolla ohi kun se vasta alkaa pohjoisella pallonpuoliskolla. On viininvalmistajalla mahdollisuus tehdä toinen urakka eri puolilla päiväntasaajaa. Kovan työn, hygienian ja tieteen saavutusten soveltamisen avulla ”lentävät viinivalmistajat” alkoivat myllätä Etela-Ranskan viininviljelyä päälailleen ja he saavuttivatkin lyhyessä ajassa paljon hyviä tuloksia.

Vaikka Australiassa valmistetaan nykyään useita huippuviinejä, niin silti yleisesti Australian viinit ovat mutkattomia jokapaikan viinejä. Ne istuvat hyvin kesäisiin grilliruokiin. Teksti: Jorma Hirvikoski