Kesäkuun maistelu – Uuden-Seelannin makumaailmassa 13.6.2023

Jyväskylän Viiniklubin kesäkuun 2023 maistelu pidettiin uusiseelantilaisissa tunnelmissa kun Vicarage Lane Wines’n Satu Lappalainen tuli kertomaan meille millaista on viininviljely ja -tuottaminen toisella puolella maapalloa. Suomalaisen Sadun on vienyt Uuden-Seelannin viinimaailmaan hänen aviomiehensä, joka on sieltä kotoisin. Sadun ja Johnin tarina on luettavissa kokonaisuudessaan Vicarage Lane Wines’n kotisivuilta suomeksi.

Maistelutilaisuudessa saimme hyvän katsauksen siitä, millaisia rypäleitä Uudessa-Seelannissa suositaan ja mitä yleensä viljellään maan tunnetuimmalla viinialueella eli Marlborough’ssa. Katsaukseen sisältyi terroirin arviointia ja muita valintoihin sekä makuun vaikuttavia seikkoja. Maistelimme Vicarage Lanesin viisi Alkon valikoimissa olevaa viiniä Sadun kertoessa tarinan niiden takana sekä mitä kyseistä viiniä tehdessä on tavoiteltu. Kuulimme sekä riemuvoitoista että vastoinkäymisistä niin kuin tuottajat ovat ne kokeneet. Erittäin arvokasta ensikäden tietoa kaikille viinistä ja sen alkuperästä kiinnostuneille klubilaisille.

Aihe kiinnostikin sen verran laajasti, että kesken tilaisuuteen ilmoittautumisen piti vaihtaa suunniteltua tilaakin, kun jonotuslistalla alkoi olla melkein yhtä paljon halukkaita kuin tilaisuuteen jo paikkansa varmistaneita. Saimme uuden isomman tilan Jyväskylän Kuurojen Yhdistykseltä, jolloin 46 Viiniklubilaista saattoi maistella sekä viinejä että Sadun tarinoita niiden takana. Ison lisän makupalettiin toivat Juhlan Paikan (Keski-Palokan Punainen Pirtti Ky) Kirsi ja Merja, jotka taikoivat tilaisuuteen sopivat alkupalat munakoisosta, kirsikkatomaatista ja villiyrttipestosta. Pääruokana nautimme paahdettua lohta lime-teriaki-kastikkeella uusien perunoiden ja kauden kasvisten kera.

Maistelimme viinit keveimmästä täyteläisempään siten, että aloitimme kuplivalla Bubbly Brut’lla ja päädyimme punaiseen Canterbury Pinot Noir’iin.

Maistelemamme viinit olivat:

  • Vicarage Lane Bubbly Brut
  • Vicarage Lane Marlborough Sauvignon Blanc
  • Vicarage Lane Canterbury Riesling
  • Vicarage Lane Marlborough Pinot Noir Rosé
  • Vicarage Lane Canterbury Pinot Noir

Kaikki viinit tuntuivat maistuvan, mistä kieli viinien ympärillä vallinnut iloinen puheensorina pöydissä. Suosikin aseman nappasi tällä kertaa kuohuviini Bubbly Brut, mutta muutkin saivat kannattajansa. Kiitos kaikille osallistujille ja ruokatarjoilun loihtineille. Erityiskiitos Satu Lappalaiselle kun pääsit kertomaan meille viineistänne eläväisten tarinoiden siivittämänä.