Konneveden sampanjaristeily 12.8.2023

Vuoden tauon jälkeen oli jälleen Jyväskylän viiniklubilla edessään viinireissu. Tällä kertaa 33 matkalaista suuntasi Lampisen tilausliikenteen linja-autolla kohti Konneveden satamaan, Häyrylänrantaan. Tuttu kuski Viron viinireissulta Jari huolehti, että matka taittui aikataulussa ja turvallisesti. Elokuisena matkapäivänä sää oli täydellisen aurinkoinen ja tyyni. Iloinen porukka matkusti kohti Konnevettä Laukaan Kuusaan koskikahvilan kautta. Siellä kävimme haukkaamassa pientä välipalaa ja juotavaa ennen satamaan tuloa.

Kahvilavierailun jälkeen avasimme saman tien reissun ensimmäisen sampanjan, joka oli nimeltään Walczak Brut Prestige. Viini on tehty 75%:sti Pinot Noir rypäleestä ja 25%:sti Chardonnaysta. Makumaailmassa mm. vadelmaa ja mantelia. Sampanjat nautittuaan olimmekin jo huomaamattamme Häyrylänrannassa, jossa EK-lines Oy:n Linnea-laiva meitä odottikin.

Satamassa meillä oli 1,5h aikaa käydä nappaamassa sataman kahvilassa kylmät janojuomat, kun kelikin helli mukavasti. Tämän kertainen reissu oli järjestetty yhdessä Pieksämäen viiniklubin kanssa, ja he tulivatkin meidän jälkeemme laivaan, jonka miehistönä toimi mukava savolaene kapteeni Seppo ja hänen avustajansa ravintolasalin puolella. Seppo ottikin kaikki laivaan tulleet iloisella ja leppoisella asenteella ja pian päästiinkin liikkeelle, kun kaikki ihmiset oli ohjattu oikeisiin pöytiin.

Mainittakoon, että Jyväskylän viiniklubi ei ole pitkään aikaan järjestänyt yhteistä maistelua toisen viiniklubin kanssa, joten nyt oli aikakin.

Laivan lähtiessä liikkeelle oli aika avata risteilyn ensimmäinen alkusampanja Walczak Cyries Millesime. Makumaailmasta löytyy mm. eksoottista hedelmää ja sitruunaa sekä mineraalisuutta. Sitä oli kiva siemailla laivan lipuessa hiljaa aurinkoisessa säässä ainutlaatuisen Konneveden kansallispuiston maisemien ympäröimänä. Täytyy sanoa, että on tullut juotua huonommassakin paikoissa sampanjaa! 😊 Tunnin laivan seilaamisen jälkeen pysähdyimme ruokailemaan Majaatsaareen. Paikka on todella kaunis ja se on oiva saari mennä veneellä yöpymään, koska sieltä löytyy mm. sauna.

Alkuruokana oli vihersalaattia sis. pesto-mozzarellaa, hunajamelonia, kirsikkatomaatteja, basilikaa, rieskarullia täytettynä yrteillä & herne-parmesantahnalla, Rantamäenkalan kylmäsavulohitartar & mallasleipää sekä Suopirtin Tilalta palvattua Ylämaankarjaa & Jukolan cheddar -juustoa & punasipulihilloketta. Alkupalat kävivätkin hyvin nälkäisille matkalaisille kauppansa.

Kun alkuruoat oli syöty, oli hiukan aikaa käydä maissa saaressa hengailemassa ja ottamassa valokuvia kauniista maisemista sekä nauttia juomista ennen pääruoan tuloa. 

Herkullinen kirkaslieminen Siikakosken lohikeitto oli tarjolla hetken päästä, ja se nautittiin Champagne Walczak Rosé de Macération. Tämän 100% Pinot Noirin makumaailmasta löytyy mm. hillottuja punaisia hedelmiä.

Kolmen ruokalajin päivällisen jälkiruokana oli sitruuna-pannacotta ja se nautittiin Barbier-Louvet Heritage de Sergen kanssa. Tässä 100% pinot noirin puolimakeassa sampanjassa tuntui runsas hedelmäinen makumaailma, ja siitä löytyy myös omenaa ja mantelia sekä persikkaa.

Jälkiruokaa syödessä laiva lähti jo lipumaan takaisin kohti Häyrylänrantaa. Noin viisi tuntinen risteily tarjosi aurinkoa, makuelämyksiä, rentoa meininkiä, naurua ja puheita. Oli kiva kuulla kuulumiset Pieksämäen viiniklubin toiminnasta ja tutustua heihin myös ihmisinä ja viinin harrastelijoina. Myös Jyväskylän viiniklubi kertoi vastaavasti pieksämäkiläisille toiminnastamme.

Satamaan tultaessa oli enää kotimatka edessä. Tuttu kovaääninen keskustelu ja naurujen raikaukset valtasivat bussin äänimaailman. Jyväskylässä osa jäi matkalla Vaajakoskelle ja osa jatkoi matkaa Jyväskylän keskustaan Harjukadulle, joka oli päätepysäkki. Kiitokset matkakokemuksesta kuuluu ehdottomasti Pieksämäen viiniklubilaisille sekä Jari-kuskille. Tästä on hyvä jatkaa suunnittelua vuoden 2024 ulkomaan viinimatkaa, joka selviää vuosikokouksessamme marraskuussa.

Kiitokset matkakokemuksesta kuuluu ehdottomasti Pieksämäen viiniklubilaisille sekä Jari-kuskille ja risteilyisännälle Sepolle!

Kesäisin viiniterveisin Janne Äijänen