Australian ja Uuden-Seelannin viinit – torstai 25. kesäkuuta 2020

Uusi-Seelanti on tunnettu Sauvignon Blanc-rypäleestä. Uusi-Seelanti tuottaa 1 % maailman viineistä (vuonna 2019 lähes 300 miljoonaa litraa). Uusiseelantilaiset kuluttavat vuodessa 20 litraa viiniä asukasta kohti ja pääsääntöisesti oman maan viinejä. Lisää viineistä www.nzwine.com.

Australia on maailman 7. suurin tuottaja ja 4. suurin viinin viejä. Tuotantoa on mantereen viileämmissä eteläosissa ja Tasmaniassa. Shiraz on eniten viljelty rypäle. Premium-viinien tuotanto kasvaa koko ajan. Viljelyssä painoarvo on ilmastolla, ei maaperällä. Lajike on etiketissä tärkeässä asemassa. Tuotanto on usein massatuotantoa ja huipputeknologiaa käytetään hyväksi, vaikka luomu ja biodynaaminen viljely on alkanut nousta viime aikoina. Alkon valikoimassa Australian viineistä löytyy melkein 50 erilaista rypälettä ja Shiraz-rypälettä käytetään eniten. Australia onkin tunnettu juuri Shirazista, jota Euroopassa kutsutaan nimellä Syrah. Australiasta tuotteita on noin 150 tuottajalta. Eniten tuotteita on tuottajilta Penfolds, Yalumba, Thomas Hardy & Sons ja Jacob’s Creek Wines. Suomalaisille tunnetuimmat Australian punaviinit sopivat usein grillatulle lihalle ja myös suomalaiselle riistalle. Meren herkuille valkoviinejä löytyy paljon. Chardonnay on yleisin rypäle, mutta Sauvignon Blancit ovat esimerkiksi äyriäisille parhaita.

Maistelevat viinit:

1. Craggy Range Te Muna Road, Sauvignon Blanc

2. Ribbon wood, Riesling

3. Vicarage Lane, Sauvignon Blanc

4. Jacob´s Creek Double Barrel, Shiraz

5. Mud House Control Otago, Pinot Noir

6. Matua Marlborough, Pinot Noir

Viinien kanssa nautimme seuraavia ruokia:

• Pinaattista savulohi-munakasrullaa

• Katkarapurisottoa parmesaanilla

• Itämaisittain maustettua bataatti-kikhernesalaattia ja seesami-maapähkinävoikastiketta

• Vuohenjuustosalaattia

Maisteluun osallistujat valitsivat mieleisemmäksi valkoviiniksi Ribbobwood Rieslingin ja punaviiniksi Jakob’s Creek Doublr Barrel Shirazin.