Voimakkaat valkoviinit 27.10.2020 – Sokkotasting

Kokoonnuimme 23 hengen voimin Café Alvariin 27.10.2020. Illan kulusta vastasi Piia Ruottinen ja Annaleena Heiskanen ja teemana oli voimakkaat valkoviinit. Illan emännät olivat päättäneet lähestyä voimakkaan valkoviinin konseptia valikoimalla Alkon kategoriasta ”Runsas & paahteinen” viisi erilaista viiniä, jotka olivat kaikki eri maista ja eri rypäleistä.

Viinit maisteltiin sokkona. Viinien kaveriksi oli tarjolla pieni juusto- & hedelmälautanen sekä ihanaa vastaleivottua patonkia. Juustoina oli Valion Mustaleima Emmental ja pitkään kypsytetty Cheddar, voimakkaiden juustojen ja viinien makupareja siis oli odotuksissa.

Kuva: Teija Luukkainen -Hirvikoski

Sokkomaistelun vaativuus oli liiankin korkealla, sillä viineiksi oli valittu erikoisia rypäleitä tai rypälesekoituksia. Yleisesti sokkomaistelu oli kuitenkin tervetullut, sillä viinien tuoksut, värit ja maut kirvoittivat vilkasta keskustelua. Yleinen toive (ja vinkki seuraaville järjestäjille) tuntui olevan, että jossain vaiheessa järjestettäisiin sokkona rypälemaistelu, jossa maistettavat viinit olisivat tyypillisiä lajinsa edustajia ja siten helpommin tunnistettavissa.

Tastingissa maistettiin seuraavat viinit Alkon valikoimasta:

  1. JSC Tsinandali 2015, 11,86€, Georgia, rypäleet
  2. Mtsvane, Rkatsiteli
  3. Hunawihr Chasselas Elevé en Fût de Chêne 13,99€, Ranska, Alsace, rypäle Chasselas
  4. Sterhuis Chardonnay Barrel Selection 2015, 14,99€, Etelä Afrikka, rypäle Chardonnay
  5. Ironstone Reserve Viognier 2017, 20,55€, Yhdysvallat, rypäleet Viogner ja Chardonnay
  6. Barón de Ley Tres Viñas Blanco Reserva 2016, 21,89€, Espanja, rypäleet Viura, Malvasia ja Garnaca Blanca

Kuten tavallista, viinien joukosta löytyi useita mukavia yllätyksiä ja useampia suosikkeja ja inhokkejakin. Kaikkein paras voimakas, ”runsas ja paahteinen” tästä joukosta oli äänestyksen mukaan Barón de Ley Tres Viñas Blanco Reserva 2016.

Kiitos kaikille osallistujille mukavasta illasta!

Kuva: Annaleena Heiskanen