Viinilistatoimikunnan raportti 2022

Jyväskylän Viiniklubi ry:n asettaman viinilistatoimikunnan kokoonpano 2022 oli Jukka Toikkanen, Jukka Erola sekä johtokunnan edustajana Vesa-Pekka Jäntti. Kevätkausi ja alkukesä 2022 olivat toimikunnan työskentelyn kannalta haasteellista aikaa, sillä jo yli kaksi vuotta yhteiskuntaa piinannut koronapandemia oli edelleen voimissaan rajoittaen ravintoloihin tutustumista täysin mitoin. Edellä mainitun vuoksi sekä sattumoisin osaan toimikunnasta alkukesästä iskenyt koronasairaus merkitsivät, että ensimmäiset tutustumiset pääsimme tekemään vasta juhannuksen korvilla 2022. Tästä johtuen käytössä oli normaalia vähemmän aikaa ennen syyspuolen vuosikokousta, mikä puolestaan aiheutti sen, että aivan kaikkiin suunnitelmissa olleisiin paikkoihin emme valitettavasti edellä mainitun ajanpuutteen vuoksi ehtineet, mutta pääsääntöisesti merkittävimmiltä osin kuitenkin.

Painotimme arvioinneissamme nimenomaan viiniä, emme ruokailua, vaikka toki huomioimme sen miten viinilista tukee kyseisen paikan ruokalistaa, mikäli kyseessä oli ruokaravintola. Pääpaino oli viinien monipuolisuudessa ja henkilökunnan osaamisessa viinien esittelijänä.

Ravintola Pöllöwaari. Palvelu viinibaarin puolella oli erinomaista ja listan viinit esiteltiin asiantuntevasti ja oikeaoppisesti. Saatavilla oli laseittain yhteensä 16 viiniä kattaen hyvin monipuolisesti viinityypit ja -alueet. Varsinainen viinilista on poikkeuksellinen monipuolisuudessaan Jyväskylän kokoisessa kaupungissa. Hyvien perusviinien lisäksi vaativalle nautiskelijalle löytyy erikoisuuksia muun muassa Burgundista, mikäli on valmis viinistään maksamaan. Uudella listalla viinit on luokiteltu sen mukaan miten täyteläisiä ne ovat – varmasti hyvä opastus niille, jotka eivät ole kaikkien viinien kanssa niin tuttuja. Viinilistan taustalla on jyväskyläläinen sommelieeri ja ravintolapäällikkö Ulla Häkkinen. Pisteet 21/22.

Roast (Scandic Asema). Scandic-ketjuun kuuluvan Roastin viinilista on yllättävän monipuolinen painottuen kuitenkin hotellin omimman asiakaskunnan eli työkseen matkustavien makuun. Viinit ovat hyviä keskitason punaisia ja valkoisia sekä kuohuvia, ja jokaista saa sekä pullossa että laseittain. Tarjonta on päätetty valtakunnallisesti ketjutasolla. Autolla reissaavat on otettu hyvin huomioon, sillä jokaista viinityyppiä on tarjolla alkoholittomana vaihtoehtona. Kiva paikka istuskella kohtuullinen viini kohtuullisella rahalla. Pisteet 15/22.

Hotelli Verson aulabaari. Ympäri vuoden miellyttävän sisäpihamaisen tunnelman tarjoava Verso panostaa lyhyeen mutta laadukkaaseen viinilistaan, jossa on osin samoja tuotteita kuin isoveli Pöllöwaarissa. Lyhyydestään huolimatta listalta löytyy jokaiseen makuun monipuolisesti. Laseittain saatavilla oli 12 tuotetta, joiden lisäksi joitain tuotteita sai vain pulloittain, kuten parempia shamppanjoita. Pisteet 17/22.

Ravintola Hamooni. Kesäiltana keskellä kaupunkia sijaitsevan Harmoonin viinipiha on miellyttävä paikka istuskella lasi viiniä — ja miksei myös ruokailla. Viinilista oli yllättävän lyhyt verrattuna joihinkin aikaisempiin kokemuksiin paikasta. Yhteensä 24 varsinaista viiniä pulloittain, laseittain näistä oli saatavilla 11 kappaletta, lisäksi 6 jälkiruokaviiniä ja 6 alkoholitonta vaihtoehtoa. Palvelu oli hyvää, mutta viinitietämys jäi tarjolla olevien tuotteiden tasolle. Pisteet 15/22.

Bistro Kirkkopuisto. Kirkkopuiston Bistro on uusi kesäkeidas keskellä kaupunkia ja sellaisena tervetullut. Kesän viinivalikoimassa oli lyhyt, mutta laadukas kattaus keskihintaisia viinejä. Yhteensä 13 alkoholillista ja 3 alkoholitonta vaihtoehtoa. Lähes kaikkia tuotteita oli saatavilla laseittain, vain laadukkaimmat kustakin kategoriasta olivat myytävänä pulloittain. Viinitietämys jäi pinnalliseksi johtuen jonotussysteemistä tiskille, mikäli ei tilaa pöytiin ruokailevien puolelta. Viinit ja muutenkin menu olisivat voineet olla myös aikaisemmin jotenkin näkyvillä kuin vasta tilausjonon päässä tiskillä. Pisteet 14/22.

Ravintola Elo. Uusi hyvällä pistäytymisetäisyydellä kaupungin ytimessä oleva paikka, jossa on eri tyylit huomioiva ruokatarjontaan sovitettu perusviinilista. Yhteensä 12 viiniä, joista kaikki saatavilla myös laseittain, paitsi arvokkain kuohuva. Lisäksi saatavilla alkoholiton prosecco. Paikka, jossa kiireinen shoppailija voi löytää rauhallisen hetken pikku purtavan ja lasillisen kanssa. Tervetullut lisä keskustan valikoimiin. Pisteet 18/22.

Figaro Bar. Figaron baarilla ja illallisravintolalla on yhteinen lista, joka on todella kattava. Laseittain tarjolla olevat viinit vaihtuvat sen mukaan kun ruokapuolen menu vaihtuu, sillä ne on pääsääntöisesti sovitettu yhteen. Pulloittain myytävänä on sen sijaan melkein kaikkea mitä viinin ystävä toivoo. Peruslista on jo itsessään kattava, mutta vaativalle on tarjolla kellariviinejä, kuten Krugin vuosikertashamppanjaa, Louis Latourin valkoista burgundia tai vaikkapa Haut-Brionin punaista Bordeauxista. Mikäli näistä ei löydy heti mieleistä, voi kysäistä sommelieeri Pekka Mantelalta löytyisikö niin kutsutusti ”tiskin alta” jotain erikoisempaa, joka ei vielä ole päässyt listalle, saatat yllättyä. Pekan viinituntemus on huipputasoa, mikä näkyy viinilistassakin. Monet viineistä ovatkin hänen viinimessuilla tai -matkoilla löytämiään. Pisteet 21/22.

Cielo. Ravintola Cielo on myös yksi näitä tervetulleita uusia tuttavuuksia Jyväskylän keskustaan. Maistuvan itäisen Välimeren suuntaan viittaavan menun kylkeen on rakennettu mielenkiintoinen viinilista, joka ei kumartele vanhoja rajoja. Ruoan alkuperää seuraten tarjolla on viinejä muun muassa Turkista ja Kreikan Makedoniasta. Viinilistan laatinut Juho kertoo mielellään näistä valinnoistaan kysyttäessä. Tavanomaisesta poikkeavan ruoan ja viinin ystävälle. Pisteet 16/22.

Stefan’s Steakhouse. Stefanille on syksyllä 2022 juuri laadittu uusi viinilista, joka on laajentunut käsittämään 83 viiniä, joista 19 myydään laseittain. Henkilökunta tuntee listan, vaikka se olikin juuri osin vaihtunut. Viinilistan painotus on pihviravintolan profiilin mukaisesti punaisissa, mikä ei tarkoita sitä, etteikö tarjolla olisi myös herkullisia ja vähän harvinaisempiakin valkoisia ja kuohuvia juomia. Erityisesti punaisten jenkkiviinien ystävää hemmotellaan uudellakin listalla. Lisäksi pihvin kylkeen sopivia tukevia korkealaatuisia, osin jopa harvinaisia, viinejä voi valita Bordeaux’sta, Italiasta, Espanjasta, Australiasta tai Etelä-Amerikasta. Erittäin laaja ja laadukas pihviviinikattaus. Pisteet 20/22.

Kuokkalan Kartano. Kuokkalan Kartano on auettuaan ottanut paikkansa ruokapaikkojen kärkikastissa Jyväskylässä. Myös viinilista alkaa muotoutua profiilin mukaiseksi tukien ruokalistaa. Tarjolla on 80 viiniä kuohuvana, punaisena tai valkoisena, joista 13 voi tilata laseittain. Viinit ovat monipuolisesti valittuja ja sijoittuvat profiililtaan hieman tavanomaisen yläpuolelle. Erikoisuutena voisi mainita 20:n jälkiruoka- ja vahvennetun viinin tarjonnan, näistä 7 voi tilata laseittain. Kohdallemme sattui juuri aloittanut tarjoilija, joten emme valitettavasti päässeet tällä kerralla aivan syvällisesti tutustumaan filosofiaan viinilistan takana, mutta paperilla ja lasissa oli oikein hyvän näköinen. Pisteet 18/22.

Yhteenvetona voimme todeta, että Jyväskylän ravintoloiden viinilistat näyttävät tällä hetkellä kohtuullisen hyviltä ja tarjoavat useitakin yllätyksiä. Erityisesti kaikki käymämme uudet tulokkaat olivat positiivisia kokemuksia, mutta viinilistan poikkeuksellisen monipuolisen profiilin siivittämänä vuoden 2022 tulokas on mielestämme Kuokkalan Kartano.

Kaupungissa on todellisia viininystävien ravintoloita lopulta vain muutama, ja nämä erottuvat arvioinneissamme lähes täysillä pisteillä. Kaikki nämä ovat tutustumisen arvoisia ja tukevat toisiaan siinä mielessä, että niitä yhdistämällä viininystävä löytää kokonaisuudessaan melko mukavan viinivalikoiman kotikaupungistamme. Kisa kärjen välillä oli tiukka, mutta jotenkin hiuksenhieno järjestys oli ratkaistava. Tällä kertaa sommelieeri Pekka Mantelan innostus viineihin tarttui myös viinilistatoimikuntaan ratkaisten kärkisijan, joten vuoden viiniravintola 2022 on siten Figaro Bar.

Viinilistatoimikunnan puolesta,

Jyväskylässä 15.11.2022

Vesa-Pekka Jäntti