VIINILISTATOIMIKUNNAN RAPORTTI 2023

VIINILISTATOIMIKUNNAN RAPORTTI 2023

Viinilistatoimikuntaan vuonna 2023 kuuluivat Anne Pakka, Elias Sarja ja Arja Erola.  Toimikunta aloitti työnsä toukokuussa ja lopetti elokuun lopussa.  Näin ollen katselimme kesäajan viinilistoja ja terassitarjontaa.  Teemaksemme sovimme after work -teeman eli rennomman tyyppiset tapaamiset ja viinimaistelut.  Tällaisille olikin paljon mahdollisuuksia, koska kesällä näytti olevan tarjouksia viineistä pullohinnalla ja sangriaa kannuhinnalla.  Näitä mainostettiinkin after work -tarjouksina. Kävimme yhteensä 10 paikassa.

Teimme pisteytystä viiden tekijän perusteella.  Nämä olivat:

  1. Yleisilme/Viihtyvyys/sijainti
  2. Asiakkaan vastaanotto
  3. Asiantuntemus viinilistan osalta
  4. Saatavuus laseittain
  5. Listan laajuus ja informatiivisuus

Itse pisteytys tapahtui siten, että jokainen jäsen sai antaa pisteet välillä 1-5 jokaista arvioitava tekijää kohden ja näistä laskettiin keskiarvo joka osa-alueelle.  Joten pisteitä maksimissaan oli mahdollista saada 25.

Seuraavassa havaintoja käyntijärjestyksessä sekä annetut pisteet:

Cielo 12.5.2023
Ensimmäisen käyntipaikkamme aloitus ei mennyt täydellisesti, koska tarjoilija ei esitellyt viinilistaa, ainoastaan ruokalistan.  Eikä meiltä myöskään kysytty, haluaisimmeko alkujuoman.  Kysyttäessä kuitenkin huomasimme, että viinilistan sisältö oli hyvin hallinnassa ja saimme ruokaan sopivat suositukset.  Viinilista oli monipuolinen ja välimerellinen. Viinilista oli tarjoilijan mukaan sovitettu ruokalistaan ja mielestämme toimii hyvin erilaisen ruokalistan kanssa. Listalla kuplivina proseccoa, cavaa ja shamppanjaa (jota sai myös laseittain) sekä rosekuohua Makedoniasta Kreikasta.  Sitä sai tosin vain pulloittain. Listalla oli myös esimerkiksi roseviiniä Kreikasta. Erikoisuutena oli valkoviiniä sekä punaviiniä  Turkista.   Viinejä ei oltu kuvailtu listalla, mutta tarjoilija tunsi viinit ja esitteli kysyttäessä.  Huomasimme myös, että ravintolassa oli Riedelin viinilasit, joten totesimme paikan panostavan viinin tarjoiluun.   Tila on hieman pimeä, mutta kauniilla ilmalla ulkoterassilla on hyvä nauttia viinilasilliset.
Pisteet 15/25

Hemingways 12.5.2023
Paikka yllätti meidät iloisesti. Tarjoilija kertoi, että he ovat keskittyneet oluisiin, siidereihin ja viskeihin, mutta viinejä oli hyvin tarjolla ja myös laseittain.  Hän kertoi myös, että paikka on Restelin ketjuravintola, joten listaan ei ole helppo vaikuttaa.  Ulkomainostaulussa luki, että tule viinille töiden jälkeen.  Tarjouksessa oli yksi puna-, yksi valko- ja yksi kuohuviini.  Kaikki muut viinit oli lueteltu baaritiskin yläpuolella olevassa liitutaulussa, erillistä viinilistaa ei ollut.  Tarjousviinit oli hinnoiteltu kellonaikojen mukaan, mitä aikaisemmin menet sitä halvempi on hinta.  Ulkoterassi on meluisalla, mutta keskeisellä paikalla.  Sopi hyvin teemaamme.  Tarjoilija tuli jopa terassille kysymään, maistuuko viini.
Pisteet 12/25

Avenue 16.6.2023
Paikassa ei ollut viinilistaa, mutta henkilökunta kertoi ystävällisesti tarjonnasta.  Erikoisuutena oli, että useita viinejä saa hanasta, niitä joita menee eniten.  Viinit myös vaihtuvat hanaviinien saatavuuden mukaan.  Lisäksi pulloissa on tarjolla erilaisia vaihtoehtoja.  Paikassa on rauhallinen sisätila, kaksi näköalapöytää kävelykadulle ja pieni terassi.  Kuohuviini oli tarjouksessa laseittain.  Meitä palvellut henkilö tarjosi myös pienen maistiaisen valkoviinistä, kun ihmettelimme minkälaista kyseinen viini mahtaa olla.
Pisteet 17/25

Elo 16.6.2023
Paikassa oli after work -tarjouksia sekä ruokalistalla että viineissä.  Vastaanotto oli asiallinen, mutta viinejä ei sen kummemmin esitelty.  Listalla olevista viineistä kaikkia sai laseittain, pois lukien shampanja. Tässä paikassa opimme, että jos lasissa on esim. tippakuvia, se on tarjoilijalle kaatomerkki.  Iso ulkoterassi kävelykadulla, missä oli aurinkoisella säällä ilo ylimmillään.
Pisteet 14/25

Ravintola Harmooni 16.6.2023
Harmoonin kesäpiha on tunnelmallinen paikka syödä tai käydä viinilasillisella kesäiltana.  Me menimme vain lasilliselle, joten meidät ohjattiin vähän sivuun ruokailijoista, mikä oli oikea toimenpide.  Annoskateus olisi iskenyt, vaikka olimme juuri syöneet.  Palvelu oli ystävällistä.  Kesäpihan viinilista ei ollut perinteinen paperilista, vaan ulkoilmaan sopivaksi tehty ”vanerille”. Asiat oli tiivistetty, joten tällä listalla ei ollut viinien kuvauksia.  Tarjoilija tunsi viinit ja esitteli kysyttäessä ja kertoi myös oman mieliviininsä. Valikoima oli runsas, mutta laseittain viinejä sai rajoitetusti.
Pisteet 20/25

Alba 30.6.2023
Ravintolan uusi viini- ja ruokalista oli otettu äskettäin käyttöön.  Terassilla oli kuohuviinitarjous laseittain. Viinilistalla oli saatavana myös useita vegaanisia viinejä. Paikassa oli erittäin ystävällinen palvelu ja näkymä Jyväsjärvelle hieno.
Pisteet 17/25

Sataman Viilu, terassi 30.6.2023
Viilun terassilla oli oma ulkomyyntipiste.  Viinejä oli saatavana laseittain useista maista, mm. Uruguaysta.  Kävimme perjantai-iltana, joten kesäillan tunnelma oli korkealla.  Musiikki soi kovaa ja kaunis järvimaisema jäi toiseksi.  Saimme kävellä vapaasti terassille ja hakea viinit terassin tiskiltä. Mutkatonta touhua.
Pisteet 12/25

Kirkkopuisto Bistro, terassi 1.7.2023
Bistron terassilla on oma myyntipiste, mutta sisätiskiltäkin on mahdollisuus hakea/tilata.  Sisätilassa ja ruokailun yhteydessä viinejä varmaan esitellään, mutta me istuimme ulkoterassilla, joten sen kummempaa esittelyä ei tehty.  Kysyttäessä olisivat varmasti sen tehneet.  Terassi on viihtyisällä paikalla Kirkkopuistossa.  Bistron viinilista ei ole laaja ja useita viinejä sai laseittain.  Viinilista on koottu asiantuntemuksella ja viinit on esitelty hyvin.  Kuvauksissa oli ilmaisuja “kermaisen pehmeä, tiiviin hedelmäinen, leveän hedelmäinen”.
Pisteet 14/25

Kissanviikset 31.8.2023 Ravintola oli lähes täysi ja menimme ilman pöytävarausta.  Mahduimme kuitenkin mukaan.  Viinilistalla oli laseittain saatavissa myös shamppanjaa.  Listalla oli kuvaukset viineistä.  Valkoviineistä kaksi oli Prümin tilalta, jonka omistajalla on jyväskyläläiset juuret.  Viinilista oli yllättävän runsas.  Tarjoilija kertoi kysyttäessä viinilistan uusiutuvan pari kertaa vuodessa.  Erikoista oli, että ruokajuomaksi tilatut viinit tuotiin pöytään samaan aikaan alkujuomiksi tilattujen kuohuvien kanssa, mutta punaviinin kanssa tämä ei niinkään haitannut.
Pisteet 18/25

Verson baari 31.8.2023
Versossa on miellyttävän rauhallinen baari.  Baarista voi hakea viinejä, joita on tarjolla myös ruokapuolella.  Viinilista oli runsas ja useimpia viinejä sai laseittain.  Toimii hyvin after work -tyyppiseen käyntiin.
Pisteet 18/25

Viinilistatoimikunta yritti myös vierailla Ravintola Figarossa 16.6 ja se olisikin sopinut sijainnin sekä viinibaarinsa ansiosta hyvin myös after work -teemaan, mutta meille sanottiin vain, että viinibaari on suljettu, joten poistuimme paikalta.

After work -tyyppinen seurustelumahdollisuus on saanut hyvin tilaa ravintoloiden tarjonnassa.

Viinilistatoimikunta nimesi vuoden 2023 viiniravintolaksi Ravintola Harmoonin.

Jyväskylässä 18.11.2023

Arja Erola                                                                    Anne Pakka                                                               Elias Sarja

Editoinut Kalle Lahtinen